tehnologiyalyk fakultet

Технологиялық факультет

Технологиялық факультет университеттегі алдыңғы қатардағы факультеттердің бірі болып табылады, онда жеңіл, тағам, тоқыма және химиялық өндірістерге, стандарттау, сертификаттау және метрология, мейрамхана және қонақ үй бизнесі саласына да кадрлар дайындайды. Факультеттің жоғары квалификациялы профессорлық-оқытушылық құрамы және заманауи материалды-техникалық базасы квалификацияланған маманды дайындауға кепіл бола алады.
Факультеттің базасында Қазақстанда жалғыз (PhD) философия докторы ғылыми дәрежесіне үміткерлерді дайындайтын ДИССЕРТАЦИЯЛЫҚ КЕҢЕС бар. Төмендегі мамандықтар бойынша: 6D072600 – Жеңіл өндірісінің бұйындарын құрастыру және технология (қолдану саласы бойынша), 6D073500- Тамақ қауіпсіздігі, төрағасы ҰҒА академигі, т.ғ.д., профессор Мадиев У.К.
Біздің түлектердің арасында көптеген ғұлама ғалымдар, ғылым және мәдениет саласының көрнекті тұлғалары, ірі өндірістердің жетекшілері, мәдениет, саясат және экономикалық басқарудың мәселелерін оң шешіп жүрген министрлік пен министрлер кабинетінің жауапты қызметкерлері бар.
Біздің факультетте 6 мемлекеттік грант иегерлері жұмыс істейді «Үздік ЖОО оқытушысы»: Сахы М.С., Аймен А.Т., Шардарбек М.Ш., Мунасипов С.Е., Боданов К.И., Джанахметов У.К
Астық өнімдерін тереңдеп өңдеу сұрақтары бойынша 50 жыл бойы т.ғ.д., профессор Е.С.Спандияровтың басшылығымен «Тамақ өнімдерінің технологиясы» кафедрасы мен ТӨҒЗИ ғалымдары айналысады. Ғылыми зерттеу жұмыстарының негізгі бағыттары астық өнімдерін дайындау мен өңдеу технологиясы және техникасын жетілдіру болып табылады. Кіші және орта кәсіпкерлікті дамытуда астық өңдеу және тамақ өнеркәсіп саласының ресурс сақтағыш технологиясы мен техникасын жетілдіру маңызды рөл атқарады.
Қазақстандағы нанотехнологияның дамуына біздің факультет өз үлесін қосуда. Факультетте нанотехнологиялар облысындағы зерттеулер фундаментальді және қолданбалы зерттеулер бағдарламаларының приоритетті бағыттары болып табылады. Университетте осындай зерттеулерді жүргізетін және берілген салада ауқымды жетістіктерге жеткен ғылыми ұжымдар бар, бұл өз кезегінде Қазақстанға инновациялық өнімдерді өндіру бойынша индустриальді дамыған елдер арасында беделді орын алуға мүмкіндік береді.
Нанозертхана қызметінің маңызды бағыттарының бірі профессор Н.А.Горбатовская жетекшілігімен, өсімдік тектес наноқұрылымды материалдарды пайдалану негізінде тағамдық құндылығы жоғары жаңа заманғы тамақ өнімдерін құру болып табылады. Зерттеулер «Нанотехнология сверхизмельчения Башкирцева» ЖШС-мен (Өскемен қ.) бірге жүргізіледі.
Қазақстанның жұмсақ жаздық және күздік бидайының перспективті іріктемелері дәндерінің анатомиялық бөліктерінің микроқұрылымы алғаш рет меңгерілген және келтірілген. Осы бойынша дән сапасының көрсеткіштерімен байланыста олардың технологиялық қасиеттеріне баға берілген.
Жыл сайын факультет білімгерлерінің зерттеу нәтижелері ғылыми конференцияларға ұсынылады, олардың шамамен 10 ҚР Білім және ғылым Министрлігінің және «Қазақстан Республикасының Тұңғыш Президенті Фондының» ең жақсы ғылыми жұмысы байқауларына қатысады.
Жүргізілетін зерттеулерді кеңейту және жоғары білікті мамандарды дайындау (PhD докторларын, магистрлерді) үшін университет келесі шет елдердің ЖОО-мен және ғылыми орталықтарымен келісімдер бекітті: Калининград мемлекеттік техникалық университеті, Познаньдегі Жаратылыстану ғылымдарының университеті (Польша); «Манас» Қырғыз-Түрік университеті (Қырғызстан Республикасы); тамақ өндірістерінің Мәскеу мемлекеттік университеті (Ресей); төмен температуралы және тамақ технологияларының Санкт-Петербург мемлекеттік университеті (Ресей); «азық-түліктер бойынша Белорусияның НҒА ғылыми-тәжірибелік орталығы»; К.Разумовский атындағы Мәскеу технология мен басқару мемлекеттік университеті, Б.Н.Ельцин атындағы Орал мемлекеттік техникалық университеті, Ташкент жеңіл және тоқыма өнеркәсібінің институты, Бишкек мемлекеттік университеті, Ельцы қ. И.А.Бунин ат. Мемлекеттік университет, Каунасс технологиялық университеті, сонымен қатар Қазақстанның да: Алматы технологиялық университеті, «Сымбат» сән және бизнес Академиясы, Рудненск Индустриялы институты.
2011-2013 оқу жылында Жеңіл өнеркәсіп бұйымдарының технологиясы және конструкциялануы» және «Тоқыма материалдарының технологиясы мен жобалануы» мамандықтарының студенттері республикалық пәндік олимпиадада кез келген өндірістік жағдайдайларды шеше алатындықтарын және өздерінің білімдерін жоғары дәрежеде көрсете біліп, республиканың 13 ЖОО-ның ішінде 2,3-орындарды иеленді.
2010 жылы факультет туризмді дамытудың Мемлекеттік бағдарламасын жүзеге асыруға бағытталған «Мейрамхана ісі және мейрамхана бизнесі» мамандығы бойынша мамандар дайындай бастады. 2013 жылдың 22 ақпанынан 27 сәуірге дейін Халықаралық бизнес академиясы ұйымдастырған «Қонақ үй және мейрамхана бизнесіндегі инновациялар» атты бірінші халықаралық конкурста «Мейрамхана ісі және қонақ үй бизнесі» мамандығы студенттерінің ұтқыр ойлары және жоғары дәрежедегі білімдері қолдау тапты.

Top